Het aspergeseizoen is al bijna weer voorbij, dus op de valreep nog even een lekkere risotto gemaakt met Hollandse groene asperges. Buitenlandse groene asperges zijn overigens het hele jaar door te koop.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 50 gram roomboter
- scheutje olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 300 à 350 gram risottorijst (arborio)
- 1 glas witte wijn (of Noilly Prat)
- 1 liter groentebouillon (van 2 groentebouillonblokjes)
- 400 gram groene asperges
- 400 gram garnalen
- 50 gram Parmezaanse kaas
- versgemalen zwarte peper
- zout
- evt. gehakte bieslook als garnering
Bereiding:
Snij de houterige uiteinden van de groene asperges af, schillen is niet nodig. Hak de
asperges in stukjes van een ca. halve cm, hou hierbij de kopjes heel. Blancheer de
aspergestukjes en kopjes ca. 2 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. Hou
de kopjes apart.
Pel de ui snipper deze fijn .Pel de knoflook en hak deze klein. Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan of risottopan en fruit de gesnipperde ui en de fijngehakte
knoflook ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak
deze mee tot ze glazig wordt. Giet de witte wijn of Noilly Prat (vermout)
erbij en laat dit op een heel laag vuurtje pruttelen tot de rijst de wijn
helemaal heeft opgenomen.
Schenk vervolgens beetje bij beetje de bouillon erbij. Zorg
ervoor dat je na elke scheut wacht tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Doe
dit net zolang tot alle bouillon op is (dit duurt ongeveer 18 min). Tijdens het
pruttelen van de risotto goed blijven roeren. Halverwege de kooktijd van de
risotto de fijngesneden groene asperges bij de risotto voegen en mee laten pruttelen,
de kopjes niet toevoegen.
Ondertussen de garnalen 3-4 minuten bakken in een koekenpan
met wat olijfolie. Breng de garnalen op smaak met zout en peper. Na 2 minuten
ook even de aspergekopjes meebakken met de garnalen.
Roer de helft van Parmezaanse kaas en de andere helft van de roomboter
door de risotto als deze gaar is. Voeg als laatste de garnalen bij de risotto. Verdeel
de risotto over de borden, breng de risotto eventueel nog op smaak met peper en
zout en garneer met de aspergekopjes en wat fijngehakte bieslook. Strooi als
laatste de rest van de Parmezaanse kaas over de risotto.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten