In 2008 heeft het team van de Librije het recept van hun gehaktballen
in de Allerhande gepubliceerd. Dit recept heb ik gebruikt voor deze kleine
gehaktballetjes. De gehaktballetjes heb ik ter grootte van pingpongballetjes gemaakt. Uit 400 gram gehakt haal je ca. 25 balletjes. I.p.v. paneermeel heb ik
panko gebruikt. Panko is een Japans paneermeel, het zijn kleine, droge vlokjes
wit brood.
Ingrediënten voor ca. 25 balletjes
- 80 gram paneermeel
- 2 eieren
- 1 theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels grove mosterd
- 2 eetlepels ketjap manis
- 400 gram rundergehakt
- 3 eetlepels boter
- 380 ml vleesfond (pot)
Bereiding:
Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en
kneed het gehakt met de handen tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Schep
met een kleine lepel telkens een beetje gehakt op je hand en draai er balletjes
van ter grootte van en pingpongbal. De de balletjes af en laat ze 30 min.
rusten in de koelkast.
Verhit de boter in een braadpan en braad de balletjes hierin
rondom bruin aan. Schenk de fond erbij en laat de balletjes onder af en toe
keren, met het deksel schuin op de pan, in ca. 45 minuten op laag vuur gaar
worden.
Serveer de gehaktballetjes met pindasaus, mosterd of zoals op de foto met eigengemaakte bbq-saus (recept hier).
Eet smakelijk!
Bron: Allerhande, 2008 nr.1
Geen opmerkingen:
Een reactie posten