vrijdag 22 augustus 2014

Tomatenrisotto

Een hele lekkere risotto met heerlijke verse San Marzano tomaten, gekocht bij de plaatselijke groenteboer. De San Marzano tomaat dankt zijn naam aan het stadje San Marzano sul Sarno in de Italiaanse provincie Salerno ten zuidwesten van de Vesuvius, waar het de eerste keer gezaaid werd.
De San Marzano tomaat heeft  de vorm van een grote pruim, ze heeft  dikker vruchtvlees vergeleken met andere tomaten, ze heeft veel minder zaadjes en ze is veel intenser van smaak.


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1  ui, gesnipperd 
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, geschild en fijngesneden
  • olijfolie 
  • 300 à 350 gram risottorijst (arborio)
  • 1 glas witte wijn (of Noilly Prat)
  • 1 liter bouillon (van 2 bouillonblokjes)
  • 6 à 8 San Marzano tomaten
  • (eventueel) snufje cayennepeper
  • 1 el tomatenpuree 
  • 400 g rundergehakt 
  • 1  ei 
  • zout 
  • versgemalen zwarte peper 
  • 40 g Parmezaanse kaas 
  • klontje roomboter
  • 1 bosje bieslook, fijngehakt

Bereiding:
Breng een pan water met zout aan de kook. Meng het gehakt met het ei en breng op smaak met zout en peper. Rol kleine balletjes van het gehakt en kook de balletjes in circa 3 minuten gaar en hou ze apart.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan of risottopan en fruit de gesnipperde ui, de fijngesneden bleekselderij en de fijngehakte knoflook ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak deze mee tot ze glazig wordt. Giet de witte wijn of Noilly Prat (vermout) erbij en laat dit op een heel laag vuurtje pruttelen tot de rijst de wijn helemaal heeft opgenomen. Schenk vervolgens beetje bij beetje de bouillon erbij. Zorg ervoor dat je na elke scheut wacht tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Doe dit net zolang tot alle bouillon op is (dit duurt ongeveer 18 min). Tijdens het pruttelen van de risotto goed blijven roeren. Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken. Roer de tomaten, de tomatenpuree en eventueel een klein snufje cayennepeper (let op niet te veel) na ca. 10 minuten door de risotto. Meng vervolgens de gehaktballetjes door de risotto en verwarm ze mee. Breng op smaak met wat zout, versgemalen peper en geraspte Parmezaanse kaas. Roer als laatste nog een klontje roomboter door de risotto. Serveer de risotto met de fijngehakte bieslook.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept van www.24kitchen.nl 

1 opmerking:

  1. Het ziet er echt heerlijk uit en mooie foto. Risotto is altijd lastig te fotograferen!

    BeantwoordenVerwijderen