zondag 3 juli 2016

Worteltaart met walnoten van Ottolenghi

Eerder maakte ik al de pompoen-worteltaart met geitenkaas van Ottolenghi, maar nu is mijn allereerste 'zoete' taart van Ottolenghi een feit. Het is een klein taartje met een doorsnede van 20 cm en goed voor ca. 6-8 personen, tenminste als je niet al te grote stukken neemt.

Ingrediënten:
  • 160 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ thelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 groot scharrelei
  • 1 scharreleidooier
  • 200 gram zonnebloemolie (= 225 ml)
  • 270 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
  • 50 gram gedroogde geraspte kokos
  • 135 g wortelen, grof geraspt (ik gebruikte een zakje kant-en-klaar gesneden worteljulienne uit het koelvak)
  • 2 scharreleiwitten
  • Snufje zout
  • 175 gram verse roomkaas, op kamertemperatuur
  • 70 gram roomboter
  • 35 gram poedersuiker
  • 25 gram honing
  • 30 gram walnoten, grof gehakt en licht geroosterd

Bereiding: 
Taart:
Verwarm de oven voor op 170° C. Vet een kleine springvorm in van 20 cm Ø. 
Beleg de bodem en de wand van de springvorm met bakpapier.
Zeef de bloem met het bakpoeder, zuiveringszout, kaneel en de kruidnagelpoeder. Klop het ei en de eidooier door elkaar. Hak de walnoten fijn.
Giet de zonnebloemolie met de fijne kristalsuiker in de kom van de mixer . Mix gedurende 1 minuut op de middelste stand. Zet daarna de mixer op de laagste stand en voeg al kloppend het eimengsel toe. Meng er de fijngehakte walnoten, kokosrasp en geraspte wortel door, gevolgd door het bloemmengsel. Meng niet te lang. Schep het wortelbeslag uit de kom van de mixer over in een grote kom. Was de kom van de mixer goed schoon, zorg dat deze weer vetvrij is en klop de eiwitten met het zout hierin tot er stevige pieken ontstaan. Spatel nu het eiwitschuim verdeeld in meerdere porties door het wortelbeslag, meng niet te lang. Het is niet erg als er nog wat schuim zichtbaar is in het beslag.
Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in het midden van de oven ongeveer 1 uur. Dek de taart als hij te donker wordt af met aluminiumfolie. Controleer na een uur of de taart gaar is m.b.v. een satéprikker die je in het midden van de taart steekt en er helemaal droog weer uit moet komen (bij mij was de taart nog niet helemaal gaar, ik heb 'm nog 8 minuten extra laten bakken). Laat de taart in de vorm afkoelen en haal hem er dan pas uit.

Glazuur:
Klop voor het glazuur de verse roomkaas met een mixer luchtig en glad. Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker en honing licht en luchtig. Spatel beide mengsels goed door elkaar. Strijk het glazuur pas op de taart als dee afgekoeld is, dit hoeft niet mooi strak te zijn. Bestrooi als laatste met de gehakte walnoten.

Eet smakelijk!

Bron: het Kookboek - Yotam Ottolenghi



2 opmerkingen:

  1. O, ik krijg er meteen zin in! Dit is echt een héérlijke worteltaart!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net een stukje op, hij is echt superlekker.

    BeantwoordenVerwijderen