- 1 kg runderriblappen in blokjes van 2x2 cm
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels Carribean spice kruiden van Jonnie Boer
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 30 gram roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 2 winterwortelen, geschild in stukjes
- 3 takjes selderij, grof gehakt
- 1 à 2 groene pepers, zonder zaadjes in stukjes
- 2 eetlepels sojasaus
- 100 ml witte wijnazijn
- water
- 150 gram doperwten (diepvries)
- 1 bakbanaan, in plakjes
Bereiding:
Doe de blokjes rundvlees in een grote kom en vermeng het vlees met de fijngehakte knoflook, Caribean Spice kruiden, komijnpoeder, zout en de versgemalen zwarte peper. Dek de kom af en zet minimaal 1 uur in de koelkast of als het kan een nacht, zodat de smaken van de kruiden goed z’n werk kunnen doen.
Verwarm de suiker op niet al te hoog vuur in een grote braadpan. Zodra de suiker begint te kleuren de olie en de roomboter toevoegen en verhitten (het vuur kan dan wel iets hoger). Voeg het rundvlees toe en bak het vlees rondom bruin. Voeg vervolgens de gesnipperde ui, tomatenpuree, wortelen, selderij en groene pepers toe en laat enkele minuten meebakken. Voeg dan de sojasaus en de azijn toe. Vul de pan aan met water tot alles net onder water staat. Zodra het kookt zetten we het vuur weer lager en laten we het stoofvlees met het deksel op de pan ca. 2½ uur pruttelen tot het gaar is. Wel af en toe even roeren. Ongeveer een kwartier voor het einde van de kooktijd de doperwten en de plakken bakbanaan toevoegen. Nog een kwartiertje pruttelen en klaar is je heerlijke Caribische stoofschotel. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
Lekker met brood, rijst, aardappelen of aardappelpuree.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten