zaterdag 14 oktober 2017

Ovenschotel met boerenkool en salami

Ook zo'n trek in boerenkool? Probeer dan eens deze ovenschotel met aardappelpuree, boerenkool, magere spekreepjes, ui, salami en kaas. Heerlijk! Weer eens wat anders dan stamppot boerenkool.



Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1,2 kilo aardappelen
  • 150 ml melk
  • klontje roomboter
  • snuf nootmuskaat
  • zout
  • versgemalen peper
  • 100 gram magere spekreepjes
  • 500 gr boerenkool, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 300 gram rundersalami, in dunne plakjes
  • 150 gram geraspte belegen kaas

Bereiding:
Kook als eerste de aardappelen gaar in ruim kokend water met wat zout. 
Verwarm de oven alvast voor op 180º C. 
Bak de magere spekreepjes in een grote koekenpan zonder boter of olie rondom bruin en licht krokant. Zet het vuur niet te hoog anders kunnen ze verbranden.  Voeg vervolgens de gesnipperde ui toe en bak eventjes mee tot de ui glazig is geworden. Voeg dan in twee of drie gedeelten de fijngesneden boerenkool toe en roerbak de boerenkool tot ze zacht is en begint te slinken. Breng op smaak met versgemalen peper en zout (niet te veel zout, de spekreepjes zijn ook al zout).
Giet de aardappelen af en stamp tot een puree. Voeg hierbij de melk, de roomboter en de nootmuskaat toe.


Verdeel 1/3 deel van de aardappelpuree over de bodem van een ingevette ovenschaal. Verdeel hierover de helft van het boerenkoolmengsel gevolgd door de helft van de plakjes salami.  Herhaal dit nog een keer en eindig met het overgebleven deel van de aardappelpuree. Strooi als laatste de geraspte kaas over de ovenschotel. Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak nog ca. 30 minuten.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten