woensdag 26 maart 2014

Pompoensoep met zoete aardappelen en blauwe kaas

Een heerlijke zachte soep, lekker met de gepureerde blauwe kaas en karnemelk. Ik heb Danish blue gebruikt, maar je kan natuurlijk ook een andere blauwe kaas gebruiken zoals bv. gorgonzola, roquefort of een blue stilton. De marsala in dit gerecht heb ik achterwege gelaten, omdat ik het niet in huis had. Zonder de marsala was het al een super lekkere soep, maar de volgende keer ga ik het zeker proberen mét de marsala.






















Ingrediënten voor 6-8 kommen:
  • 1 ui, grof gehakt
  • 1 flespompoen (ongeschild), pitten en draden verwijderd en in kleine blokjes
  • 500 g zoete aardappelen, in schijven van 1½ cm dik
  • olijfolie
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1½ liter groentebouillon
  • 125 ml marsala
  • 125 g blauwe kaas, verkruimeld
  • 250 ml karnemelk

Bereiden:
Verwarm de oven tot 200 °C.
Leg de stukken pompoen, de schijven zoete aardappel en de grof gehakte ui  op een bakplaat met bakpapier. Sprenkel er wat olie over en bestrooi ze met de kaneel en de nootmuskaat. Rooster ze 1 tot 1½ uur in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn.
Haal ze uit de oven.
Voeg de groentebouillon toe aan de groenten. Pureer de groenten met een staafmixer. Doe de gepureerde groenten in een pan.
Wanneer je je soep voor het serveren opwarmt, doe je de marsala erbij en proef of er nog zout en peper bij moet. Als de soep te dik is naar je zin, moet je er misschien nog wat water door roeren.
Terwijl je de pompoensoep verwarmd op laag vuur, pureer je ondertussen de blauwe kaas en de karnemelk in een schone blender en giet het mengsel in een kannetje. Sprenkel bij het serveren wat van dit mengsel over de soep. Laat het kannetje op tafel staan, zodat je gasten er meer van kunnen nemen als ze willen.

Eet smakelijk!

Bron: Nigella’s kerst – Nigella Lawson

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen