Vanavond een heerlijke warme salade gegeten met quinoa,
pompoen en nog veel meer lekkers... Het is een vegetarische salade, maar als echte
vleesliefhebbers hebben wij er gebakken merguez-worstjes bij gegeten. Het was
heerlijk! De proefkonijnen aan tafel zeiden dat het een blijvertje is, dus
daarom deel ik het recept met jullie.
Ingrediënten voor 4
personen:
- 300 g quinoa, gewassen
- 8 dl groentebouillon
- 150 gram feta
- 1 flespompoen
- 2 rode uien
- sap van 1 sinaasappel
- 75 gram geschaafde amandelen
- 100 g rozijnen
- 50 gram rucola
- enkele takjes tijm
- olijfolie
- flinke scheut honing
- scheutje sesamolie
- 2 à 3 theelepels garam masala (specerijenmix)
- vers gemalen peper
- gemalen zeezout
- evt. merguezworstjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° C.
Als eerste gaan we de flespompoen roosteren en licht
karamelliseren.
Snij de flespompoen overlangs in tweeën. Schep met een scherp
mes (zelf doe ik het altijd met een ijslepel) de zaadjes en de draden weg en
snij de pompoen in blokjes van ca. 2 x 2 cm.
Pel de rode uien en snij ze in grove stukken.
Meng de blokjes pompoen en de stukken ui in een braadslee. Bestrooi met zeezout
en peper en besprenkel met een scheut olijfolie. Voeg naar smaak ook nog
een flinke scheut vloeibare honing over het mengsel en hussel alles goed
doorelkaar. Verdeel de takjes tijm tussen de stukken pompoen en ui.
Schuif de braadslee in de hete oven van 200°C. Rooster de blokjes
pompoen en ui gedurende een half uur. Halverwege de baktijd de pompoen en de
uien omscheppen.
Laat ondertussen ook alvast de rozijnen weken in een
kommetje met lauw water.
Vervolgens de quinoa goed wassen onder stromend water en opzetten
met de groentebouillon en de garam masala.
Kook de quinoa verder volgens de aanwijzingen op de
verpakking.
Breng de gare quinoa op smaak met wat versgemalen peper en zeezout.
Schenk er ook een beetje olijfolie over en een klein scheutje sesamolie.
Laat de rozijnen uitlekken. Schep de warme quinoa in een
ruime schaal. Strooi de geschaafde amandelen en rozijnen over de quinoa.
Hak de rucolablaadjes grof en strooi ook over de quinoa.
Giet vervolgens het sinaasappelsap over de quinoa.
Haal de braadslee uit de oven en verwijder de takjes tijm.
Schep de geroosterde pompoen met rode ui ook in de schaal met de quinoa.
Meng de warme salade voorzichtig door elkaar.
Snij of brokkel als laatste de feta in stukjes en verdeel
het over de salade.
Eet smakelijk!
Bron: aangepast recept van Jeroen Meus (dagelijkse kost)
Heerlijk recept ziet er top uit en smaakt nog lekkerde, alleen had mijn olijfolie op me houten keukenblad laten vallen en die ziet er niet meer uit, ik heb nu via http://keramiekwerkblad.be/keukenblad/ een keukenblad gekocht en moet zeggen werk super!, tevens echt een top blog ga zo door!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het compliment :) , jammer van je houten keukenblad :(
BeantwoordenVerwijderenLekker zeg en snel gemaakt. In plaats van merquez worstjes hebben we er tandoori kip bij gegeten en ik was de amandelen vergeten maar had nog wat hazelnoten. En de quinoa koken met wat garam masala is zeker een goede tip. Dank je Pieta.
BeantwoordenVerwijderenLeuk Romy, dat jullie het lekker vonden en tandoorikip erbij moet ik dan ook maar eens proberen ...
BeantwoordenVerwijderen