zondag 16 maart 2014

Quinoavlaai

Lekkere quinoavlaai, voor herhaling vatbaar...
... en weer eens iets anders dan rijstevlaai.



Ingrediënten voor een vlaai met een doorsnede van 24 cm:

Vlaaideeg:
  • 100 ml lauwwarme halfvolle melk
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 2 el (lichtbruine)suiker
  • 200 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 30 gram roomboter
  • 1 eidooier

Quinoavulling:
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 125 gram quinoa
  • 75 gram suiker
  • 2 eieren

Garnering:
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 50 gram pure chocolade

Bereiding:
Vlaaideeg:
Los de gist op in de lauwwarme melk. Doe het zout onderin een kom en zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de roomboter, de suiker en de eidooier toe. Schenk nu het gist/melk-mengsel erbij. Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met behulp van een keukenmachine/mixer met deeghaken of zoals ik het zelf gedaan heb gewoon met de hand (gaat ook heel goed). Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Zet het deeg afgedekt op een warme plaats om te rijzen, max. 30 minuten.
Na het rijzen opnieuw kneden en uitrollen tot de hele vlaaibodem bedekt kan worden (in dit geval ongeveer 24 centimeter). Zelf ben ik (nog) niet in het bezit van een vlaaivorm, dus heb ik een springvorm gebruikt. Dat gaat ook heel goed. Springvorm goed invetten met boter en op de bodem bakpapier, dan kan er niks misgaan.
Bekleed de vorm met het deeg. Het deeg dat over de bodem uitsteekt er met de deegroller afhalen of in het geval van een springvorm met een mesje afsnijden op de juiste hoogte (ca. 2 à 3 cm vanaf de bodem). Prik het deeg als laatste hier en daar in met een vork.
Quinoavulling:
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de melk met het vanillemerg aan de kook. Spoel ondertussen de quinoa goed af onder stromend water en voeg daarna toe aan de melk. Kook de quinoa in circa 20 minuten gaar. Laat de quinoa daarna afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Splits de 2 eieren en voeg de eidooiers toe aan de afgekoelde quinoa.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf, voeg hierbij de suiker in gedeeltes toe.
Spatel de eiwitten door de quinoavulling. Verdeel de vulling over de vlaaivorm/springvorm en bak de vlaai in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de vlaai afkoelen.
Garnering:
Klop de slagroom met de suiker stijf. Smeer de slagroom met een spatel over de taart. Schaaf de chocolade met een rasp en strooi over de slagroom.


Eet smakelijk!

Bron: www.24kitchen.nl 


1 opmerking:

  1. heerlijke taart, gezond en een beetje ongezond vanwege de slagroom, maar heel lekker

    BeantwoordenVerwijderen