donderdag 19 februari 2015

Spinaziestamppot met gerookte kip, zongedroogde tomaatjes en brie

Nog maar een keer een stamppotrecept, dit keer spinaziestamppot met gerookte kip, zongedroogde tomaatjes en brie. Dit recept kreeg ik van de week van een collega. Het recept is afkomstig uit het boek Heel Holland stampt. Volgens man en kind weer een blijvertje, dus daarom deel ik het recept met jullie.
De zongedroogde tomaatjes heb ik zelfgemaakt van snacktomaatjes, klik hier voor het recept.



Ingrediënten voor 4 personen:


  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 1 groentebouillontablet
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 bosuitjes, in kleine ringetjes
  • 8-16 zongedroogde tomaatjes, in stukjes (afhankelijk van de grootte)
  • olijfolie van de zongedroogde tomaatjes
  • 450 gram verse spinazie, zonder harde steeltjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 100 gram gerookte spekreepjes
  • 200 gram gerookte kipfilet, in reepjes
  • 100 ml crème fraîche
  • zout 
  • versgemalen peper
  • 150 gram brie, in dunne reepjes

Bereiding:
Kook de aardappelen in een pan met ruim kokend water, met daarin de bouillontablet in ca. 20-25 minuten gaar.Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan, haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. 
Was en droog de spinazie. Verhit 2 eetlepels olie uit de pot met de zongedroogde tomaatjes in een koekenpan en bak hierin de bosuitjes, de gehakte knoflook en de stukjes zongedroogde tomaatjes ca. 2 minuten op laag vuur. Voeg de spinazie toe en laat de groenten op hoog vuur al omscheppend slinken. Neem zodra de spinazie geslonken is de pan van het vuur.
Verwarm de grill van de oven voor op de middelste stand.
Bak in een koekenpan de spekreepjes krokant.
Giet de aardappelen af en stamp ze grof met een pureestamper. Voeg nu de crème fraîche, de spinazie, de kipreepjes, de helft van de pijnboompitjes en de spekreepjes. Roer goed door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de stamppot over in een ovenschaal. Beleg de stamppot met dungesneden reepjes brie. Schuif de ovenschaal in de oven onder de grill en laat de brie ietsje smelten. Garneer de stamppot als laatste met de achtergehouden pijnboompitjes. 

Eet smakelijk!

Bron: Heel Holland stampt



5 opmerkingen:

  1. Vandaag gemaakt! Was erg lekker!
    Gaan we dus zeker vaker maken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom moeten de harde steeltjes van de spinazie af? Die slinken toch terwijl ze warm worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De harde steeltjes zijn vaak te vinden aan de grotere spinaziebladen. Het verwijderen van deze steeltjes is nodig, omdat ze de spinazie namelijk bitter maken. De kleinere steeltjes kun je gewoon laten zitten hoor, die slinken vanzelf mee.

      Verwijderen
  3. Uw recept zag ik op zelfmaakideetjes en heb het overgenomen op mijn website, echter het blijkt uw recept te zijn, dus vraag ik toch even of dit voor u geen probleem is? Zie: http://maussturmer.nl/pages/recepten--hapjes---tractaties.php.
    Ik vond dat ik uw link moest gebruiken i.p.v. zelfmaakideetjes.
    Met vriendelijke groet
    Maus Surmer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste mevrouw Sturmer, het is niet mijn recept hoor, het is afkomstig uit het boekje 'Heel Holland stampt'van de Lidl, dus u kunt het wat mij betreft gewoon op uw website laten staan hoor.

      Verwijderen