De currypasta in dit recept heb ik zelf gemaakt, maar deze kun je natuurlijk ook kant en klaar kopen van bijvoorbeeld het merk Patak's.
Verder heb ik in het recept voor de currypasta geen 2 rode pepers maar 1 rode peper gebruikt zonder de zaadjes en de zaadlijsten. Hou je echt van pittig, gebruik dan gerust 2 pepers. De hoeveelheid cayennepeper heb ik gehalveerd naar een halve theelepel. De verse koriander heb ik vervangen door peterselie, omdat ik verse koriander naar zeepsop vind smaken.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 à 500 gram kippendijfilets
- 2 uien, fijngesneden of in halve ringen
- 1 blik tomatenblokjes (400 g, Bio+)
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 1 eetlepel (riet)suiker
- 2 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
- 2 handjes vers korianderblad of peterselieblad als je geen koriander lust
- 200 ml yoghurt
- handje geschaafde amandelen
- 300 - 400 gram basmatirijst
- 1 à 2 theelepels kurkuma (om de rijst geel te kleuren)
- half potje tikka masala pasta van Patak’s of zelfgemaakt currypasta
- 2 teentjes knoflook, in vieren gehakt
- 1 stukje verse gember ter grootte van je duim, in stukjes,
- ½ à 1 theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel gerookte paprika (La Chinata)
- 2 theelepels garam masala
- ½ theelepel zeezout
- 2 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
- 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 à 2 verse rode pepers, verwijder evt. de zaadjes
- 1 klein bosje verse koriander of peterselie
- 1 eetlepel geraspte kokos
- 2 eetlepels geschaafde amandelen
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
Bereiding:
Als eerste gaan we de currypasta maken. Doe alle ingrediënten voor de currypasta in de bak of beker van de staafmixer. Pureer tot een gladde pasta is ontstaan. Je kunt eventueel ook een vijzel gebruiken om de pasta te maken.
Gebruik je een potje curry pasta dan sla je bovenstaande uiteraard gewoon over.
Snijd de kippendijfilets in blokjes en marineer ze met de currypasta.
Zet de kip 1 à 2 uur in de koelkast zodat de marinade goed in de kip kan trekken. Hierna kunnen we beginnen met het bakken en het koken van de rijst.
Vul een pan met water en de kurkuma en breng het aan de kook.Voeg de basmatirijst toe en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de olie in een grote (koeken)pan. Bak de uien ca. 10 minuten op niet al te hoog vuur. De ui moet zacht zijn en mag niet bruin worden.
Voeg de gemarineerde de kip bij de uien en bak de kip enkele minuten mee.
Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de kokosmelk en de suiker toe. Breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat alles ca. 15 minuten lekker pruttelen met het deksel op de pan. Verwijder daarna het deksel en laat de curry nog eens 5 minuten pruttelen. Roer er als laatste de yoghurt doorheen. Voeg eventueel nog wat zout en versgemalen peper naar smaak toe.
Serveer de kip tikka masala met de (gele) rijst, de geschaafde amandelen en koriander-of peterselieblaadjes.
Eet smakelijk!
Bron: Jamie Oliver
Geen opmerkingen:
Een reactie posten