woensdag 17 februari 2016

Hartige taart met boerenkool, spekjes en zoete aardappel

Vanmiddag een heerlijke hartige taart gebakken voor dochterlief en natuurlijk ook voor mezelf. Ik had geen bladerdeeg voor hartige taart meer in de vriezer, dus het deeg ook maar zelf even gemaakt. Was eigenlijk heel makkelijk en ook nog eens veel lekkerder van smaak.

Ingrediënten voor hartige taart van 24 cm Ø:
Deeg:
  • 160 gram bloem, gezeefd
  • ½ theelepel zeezout
  • 80 gram koude roomboter, in kleine blokjes
  • 1 ei
  • 2 eetlepels koud water
  • paneermeel
Taart:
  • 400 gram zoete aardappelen, geschild en in blokjes
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder 
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • ½ - 1 rode peper, fijngehakt (zonder zaadjes en zaadlijsten)
  • olijfolie
  • 400-500 gram boerenkool, zeer fijngehakt
  • 3 eieren
  • 150 ml room
  • peper
  • zout
  • 150 g geraspte oude kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200º C.
1. Zeef de bloem in een grote kom en doe er het zeezout bij. Roer door elkaar en voeg de roomboter in kleine blokjes toe. Prak de boter met een vork door de bloem tot een grove deegmassa.
Voeg vervolgens het ei en het koude water toe. Kneed het geheel (met koude handen) tot een soepel deeg is ontstaan. Verpak het deeg in plastic folie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
2. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan. Bak de zoete aardappelblokjes samen met de gesnipperde ui, de gerookte spekreepjes, de fijngehakte knoflook, de fijngehakte rode peper en de komijnpoeder gedurende 8-10 minuten op middelhoog vuur. Zout toevoegen is niet nodig. De spekreepjes zijn zout genoeg.
3. Rol het taartdeeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Vet een springvorm met een doorsnede van 24 cm in met wat olie en bestrooi heel dun met paneermeel. Leg het deeg voorzichtig in de springvorm en druk het goed tegen de randen aan. Prik gaatjes in de bodem.
4. Bedek de bodem met de helft van de boerenkool. Daar bovenop het zoete aardappelmengsel, gevolgd door de andere helft van de boerenkool.
5. Kluts de eieren samen met de room, de peper, wat zout en een deel van de geraspte oude kaas. Giet het eimengsel over de boerenkool en bestrooi met de rest van de geraspte oude kaas. Bak de taart in ca. 30 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin. Laat de taart na het bakken ca. 10 minuten rusten alvorens hem aan te snijden.

Eet smakelijk!
Bron: Hugo Kennis (24kitchen)






Tip: 
Géén paneermeel in huis? Geen paniek, van een beschuit rol je met een deegroller in een handomdraai je eigengemaakte paneermeel.

2 opmerkingen:

  1. We hebben dit vandaag gemaakt en het was heerlijk.
    We hebben er alleen een rookworst bij gedaan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat jullie dit gemaakt hebben en nog leuker dat jullie het ook lekker vonden... en een rookworst is altijd lekker haha

    BeantwoordenVerwijderen