zondag 14 februari 2016

Risotto met venkel, ricotta en Italiaanse worstjes

Manlief heeft vanavond in de keuken gestaan en een heerlijke risotto klaargemaakt met venkel, ricotta en Italiaanse worstjes. Van alle risotto's die ik inmiddels al gegeten heb, behoort deze wel tot de favorieten.



Ingrediënten voor 4 personen:
Venkelknol
  • 2 uien
  • 2 venkelknollen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 300 gram risotto
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 pakje soffritto van Grand'Italia
  • 500 ml water 
  • 320 gram Italiaanse worstjes of kalfssaucijzen
  • 80 gram Parmezaanse kaas
  • 125 gram ricotta
  • versgemalen peper 
  • zout
  • klontje roomboter
  • bosje basilicum, alleen de blaadjes, gescheurd

Bereiding:
Snipper de ui. Snijd de onderkant van de venkelknollen, snijd in kwarten. Vervolgens de venkel in dunne plakjes snijden.
Vermeng in een pan de soffritto met het water en breng de tomatensaus tegen de kook aan. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui, de venkel en de helft van de Italiaanse kruiden zachtjes gedurende ca. 3 minuten. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak circa 2 minuten tot de rijst glazig begint te worden. Schenk nu de witte wijn erbij en laat circa 1 minuut indampen. Schenk beetje bij beetje de tomatensaus toe aan de risotto tot de rijst gaar is (ca. 18 tot 20 minuten). Zorg ervoor dat je na elke scheut wacht tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Doe dit net zolang tot alle tomatensaus op is. Roer regelmatig, de risotto moet lekker smeuïg blijven.
Ter wijl de risotto staat te pruttelen haal je ondertussen het vel van de saucijzen (of worstjes). Meng de rest van de Italiaanse kruiden door het saucijzenvlees. Gebruik je echte Italiaanse worstjes dan hoef je deze niet extra te kruiden. Vorm kleine balletjes van het vlees. Bak de balletjes in een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter op middelhoog vuur in 10 minuten rondom bruin. Vergeet ondertussen de risotto niet, blijven roeren.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Schep de Parmezaanse kaas met de ricotta door de risotto. Breng op smaak met wat peper en zout. Roer als laatste nog een klontje roomboter door de risotto. Serveer de risotto  met de gehaktballetjes en de gescheurde basilicumblaadjes.

Eet smakelijk!

Bron: Allerhande februari 2016

2 opmerkingen:

  1. Kokende mannen die graag risotto maken, zijn zeldzaam. Koester hem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha wat grappig dat je dat zegt, mijn man kookt niet zo heel vaak, maar als hij dan kookt, dan kookt hij het liefste risotto. Ik zal zuinig op hem zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen