Ingrediënten voor 2 personen:
- 500-600 gram kruimige aardappelen
- zout
- 150 ml halfvolle melk
- 25 g ongezouten roomboter
- mespuntje versgemalen nootmuskaat
- versgemalen peper
- 200 gram ijsbergsla
- 200 gram doperwtjes (diepvries)
- klein appeltje
- 2 hardgekookte eieren
- 100 gram magere spekreepjes
- 75 gram belegen kaas
Bereiding:
Schil en snijd de aardappelen in kleine stukken. Kook de aardappelen in een pan met water en wat zout in 20 minuten gaar.
Kook de eieren hard (zie recept van het perfecte hardgekookte ei). Pel de eieren en snijd in stukjes. Bak de spekreepjes op een laag vuurtje tot ze krokant zijn. Laat ze daarna even uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd ondertussen de ijsbergsla of koop kant-en-klaar gesneden ijsbergsla. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Snijd de kaas in kleine blokjes. Verwarm de melk. Kook de erwtjes zonder te ontdooien in gezouten kokend water ca. 4 minuten en giet ze daarna af.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de pureestamper fijn. Voeg al roerend met een spatel de melk toe tot het een fijne, smeuïge puree wordt. Voeg vervolgens de roomboter toe. Zet de pan weer even op een laag vuurtje en verwarm de puree al roerend tot de boter is gesmolten. Breng de puree op smaak met de nootmuskaat en wat versgemalen peper.
Meng nu de ijsbergsla in gedeelten door de puree en warm de stamppot nog heel even door. Meng daarna de appel, spekreepjes en de kaas door de stamppot. Als laatste scheppen we voorzichtig het ei en de erwtjes door de stamppot, houdt daarbij wat erwtjes achter voor garnering.
Eet smakelijk!
Dit is echt een heerlijk gerecht voor een warme zomerse dag.
BeantwoordenVerwijderen