woensdag 8 oktober 2014

Tiramisu in een glaasje

Een heerlijk van oorsprong Italiaans toetje met lange vingers. Makkelijk te maken en boordevol calorieën.





































Ingrediënten voor 8 personen:
  • 500 gram mascarpone
  • 4 eieren
  • een snufje zout
  • 60 gram suiker (ca. 4 eetlepels)
  • 1 plak extra pure chocolade 76%
  • scheutje port 
  • 1 pak lange vingers
  • sterke koffie
  • cacaopoeder


Bereiding:
Als eerste zetten we een grote kom extra sterke koffie en laten deze afkoelen.
Splits de eieren in twee bakjes in eidooiers en eiwitten.
Doe een snufje zout bij de eiwitten en klop ze stijf met een keukenmachine of met een mixer. Eiwitten stijf kloppen lukt alleen als er geen enkel spoortje van de dooier bijzit en de schaal of kom waarin je klopt vetvrij is. Het eiwit is stijf als het in pieken omhoog staat, je kunt de kom omkeren, zonder dat het eiwit eruit loopt. Bij mij duurde het stijfkloppen van het eiwit ongeveer 7 minuten met de keukenmachine.
Klop de eidooiers met de suiker schuimig. Meng er vervolgens de mascarpone doorheen.
Rasp de extra pure chocolade fijn (het laatste stukje van de chocola niet raspen, maar gewoon zelf opeten).
Meng de geraspte chocolade door het mascarponemengsel en schenk er een scheut port bij. Je kunt b.v. ook kiezen voor marsala of amaretto i.p.v. port. Goed mengen.
Als het mascarponemengel glad is spatel je er voorzichtig de geklopte eiwitten doorheen.
Hou 8 lange vingers apart voor de decoratie. Breek de rest van de lange vingers elk in 3 stukjes, leg alles op een platte schaal en besprenkel de stukjes met de sterke koffie, niet te nat anders vallen ze uit elkaar.
Neem 8 glazen en leg in ieder glas wat stukjes lange vinger. Giet er een schepje mascarponemengsel overheen, gevolgd door weer wat stukjes lange vinger, maak alles op en eindig met een laagje mascarponemengsel. 
Strooi er m.b.v. een zeefje een laagje cacaopoeder overheen en steek als laatste een lange vinger rechtop in het toetje. Zet de glazen in de koelkast en laat de tiramisu opstijven, minimaal 2 uur.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen