Een heerlijk van oorsprong Italiaans toetje met lange vingers. Makkelijk te maken en boordevol calorieën.
Ingrediënten voor 8
personen:
- 500 gram mascarpone
- 4 eieren
- een snufje zout
- 60 gram suiker (ca. 4 eetlepels)
- 1 plak extra pure chocolade 76%
- scheutje port
- 1 pak lange vingers
- sterke koffie
- cacaopoeder
Bereiding:
Als eerste zetten we een grote kom extra sterke koffie en
laten deze afkoelen.
Splits de eieren in twee bakjes in eidooiers en eiwitten.
Doe een snufje zout bij de eiwitten en klop ze stijf met een
keukenmachine of met een mixer. Eiwitten stijf kloppen lukt alleen als er geen
enkel spoortje van de dooier bijzit en de schaal of kom waarin je klopt vetvrij
is. Het eiwit is stijf als het in pieken omhoog staat, je kunt de kom omkeren,
zonder dat het eiwit eruit loopt. Bij mij duurde het stijfkloppen van het eiwit
ongeveer 7 minuten met de keukenmachine.
Klop de eidooiers met de suiker schuimig. Meng er vervolgens
de mascarpone doorheen.
Rasp de extra pure chocolade fijn (het laatste stukje van de
chocola niet raspen, maar gewoon zelf opeten).
Meng de geraspte chocolade door het mascarponemengsel en
schenk er een scheut port bij. Je kunt b.v. ook kiezen voor marsala of amaretto
i.p.v. port. Goed mengen.
Als het mascarponemengel glad is spatel je er voorzichtig de
geklopte eiwitten doorheen.
Hou 8 lange vingers apart voor de decoratie. Breek de rest
van de lange vingers elk in 3 stukjes, leg alles op een platte schaal en
besprenkel de stukjes met de sterke koffie, niet te nat anders vallen ze uit
elkaar.
Neem 8 glazen en leg in ieder glas wat stukjes lange vinger.
Giet er een schepje mascarponemengsel overheen, gevolgd door weer wat stukjes
lange vinger, maak alles op en eindig met een laagje mascarponemengsel.
Strooi er m.b.v. een zeefje een laagje cacaopoeder overheen en steek als laatste een lange vinger rechtop in het toetje.
Zet de glazen in de koelkast en laat de tiramisu opstijven, minimaal 2 uur.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten