donderdag 29 januari 2015

Basmatirijst met gewokte groenten, garnalen en omeletreepjes

Dit keer weer eens een Oosters gerechtje met basmatirijst, groenten, garnalen, omeletreepjes en eigengemaakte teriyakisaus. Heel eenvoudig te maken en erg lekker. Je kan natuurlijk ook kant en klare teriyakisaus kopen. Het geheel heb ik bestrooid met zwarte sesamzaadjes, maar je kan natuurlijk ook gewoon de witte sesamzaadjes gebruiken.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 300 gram basmatirijst 
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 1 grote rode paprika, in blokjes
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 250 gram peultjes
  • 400 gram garnalen
  • 6 eieren
  • 2 theelepels sambal 
  • Wokolie of zonnebloemolie
  • 2 eetlepels sesamzaadjes, licht geroosterd
Teriyakisaus:
  • 100 ml water
  • 200 ml sojasaus (Kikkoman)
  • 2 theelepels sesamolie
  • 50 gram bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 2 theelepels maïzena
  • 4 eetlepels koud water

Bereiding:
Teriyakisaus:
Doe het water, de sojasaus, de sesamolie, de suikeren de knoflook in een steelpan. Meng alles goed door elkaar en breng het geheel zachtjes aan de kook.Los de maïzena op in 4 eetlepels water en voeg het beetje bij beetje toe aan de saus. Blijf ondertussen goed roeren. Haal de knoflook uit de saus. De teriyakisaus is nu klaar voor gebruik.
Rijst, groenten en garnalen:
Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de wokolie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook zachtjes aan. Voeg de paprikablokjes toe en laat deze 3 minuten meebakken in de koekenpan.
Verwijder de puntjes en de draden van de peultjes en snijd ze een keer doormidden. Snijd de champignons in plakjes. Voeg de champignons en de peultjes toe en bak deze 5 minuten mee. Schep vervolgens de garnalen er door en bak deze nog 3 minuten mee. Voeg nu ongeveer 1/3 van de teriyakisaus toe en laat enkele minuten zachtjes pruttelen tot het meeste vocht is verdwenen en de saus wat ingedikt is.
Ondertussen kloppen we 3 eieren los in een kom met de helft van de sambal. Verhit een beetje olie in een koekenpan en schenk het ei erin en laat uitvloeien over de gehele pan. Als het ei gestold is draai je hem voorzichtig om bak je de andere zijde ook nog eventjes lichtjes aan. Bewaar de omelet op een bord. Herhaal dit nogmaals met de andere 3 eieren. Schep de rijst opeen bord met daarop de gewokte groenten met garnalen.
Rol de omelet op en snij ze schuin af zodat mooie rolletjes ontstaan.
Garneer het geheel met de omeletrolletjes en bestrooi met wat sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

Inspiratiebron: www.leukerecepten.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen