maandag 27 april 2015

Asperges met ham en ei

De tweede donderdag van april start het officiële aspergeseizoen en eindigt op 24 juni, Sint Jan (op deze dag herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper, de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte).
Het seizoen is dus geopend en is het weer tijd voor een traditioneel Hollands recept van witte asperges, vastkokende (nieuwe) aardappeltjes, ham, ei en een lekkere aspergesaus. 
Koop het liefste klasse AAA asperges, deze zijn van de beste kwaliteit en hebben ook de beste smaak. Wikkel de asperges direct na aankoop in een vochtige hand- of theedoek en leg ze daarna meteen in de groentela onderin de koelkast. Leg de asperges vóór het schillen nog ca. 20-30 minuten in koud water, zodat eventuele drogere stengels zich volzuigen met water. Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 kilo asperges (AAA klasse)
  • 800 gram vastkokende (nieuwe) aardappelen
  • 6 à 8 eieren
  • 300 gram lekkere ham in plakken
  • 1 à 2 eetlepels rietsuiker
  • 25 gram roomboter
  • 1 à 2 theelepels zout
  • aspergesaus naar keuze
  • evt. wat fijngehakte platte peterselie voor de garnering

Bereiding:
Schillen:
Leg een pan onderste boven neer en leg hierop de asperge plat, zodat hij niet kan breken tijdens het schillen. Schil met een aspergeschiller of dunschiller van onder de kop in één beweging naar beneden. Draai met de andere hand de asperge telkens een stukje rond en schil tot de hele asperge goed geschild is. Dikke asperges twee keer rondom schillen, zodat je er zeker van bent dat er geen stugge draden meer over de asperges lopen. Snij ca. 1½ tot 2 cm van de onderkant van de asperge af. Schil ook de aardappelen.
De onderkantjes en de schillen van de asperges kun je bewaren om er een lekkere aspergesoep van te maken. 
Koken:
Zet de aardappelen op en kook ze ca. 20 minuten tot ze gaar zijn.
Gebruik voor het koken van de asperges een aspergepan met een mandje waarin de asperges rechtop gekookt worden. Koken in een gewone grote pan kan natuurlijk ook. Zet de asperges met de kopjes omhoog in het mandje van de aspergepan. Plaats het mandje in de pan en vul met koud water totdat de kopjes van de asperges nog boven het water uitsteken. Voeg het zout, de rietsuiker en de roomboter toe aan het water. Doe het deksel op de pan en breng het water aan de kook. Laat het geheel ca. 10 minuten koken. Draai het vuur uit en laat ze nog ca. 10-15 minuten nagaren in de pan.
Kook ondertussen de eieren in 8 minuten hard... of op de manier zoals eerder beschreven op deze blog (klik hier voor het recept). Pel de eieren.
Haal het mandje uit de aspergepan en prik even voorzichtig met een mes in een asperge om te kijken of ze gaar zijn. Giet de aardappelen af.
Serveer de asperges met een aspergesaus naar keuze, de gekookte aardappelen, de ham en de eieren. Garneer evt. met wat fijngehakte platte peterselie.

Eet smakelijk!

Probeer ook eens de salade met varkenshaas en asperges
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten