zondag 12 januari 2014

Pompoenrisotto met pancetta

Een verrukkelijk risottogerecht waarvoor ze me wakker mogen maken...















Ingrediënten voor 4 personen:
  • 2 el olijfolie
  • 1 flespompoen
  • 3 takjes tijm
  • gemalen korianderzaad
  • 1 liter bouillon (kippen- of groentebouillon)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 350 gram risottorijst
  • 2 dl witte wijn
  • roomboter
  • 12 plakken pancetta (of gerookt spek)
  • zeezout & peper
  • 100 gram Parmezaanse kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C. 
Een flespompoen hoef je eigenlijk niet te schillen, maar aangezien er op mijn flespompoen een grote sticker geplakt zat en daarbij het idee dat veel mensen deze pompoen al in handen gehad hebben, dacht ik ... ik schil hem wel even met een dunschiller. Snij de flespompoen vervolgens door midden en haal de pitjes en de draden eruit. Snij hem vervolgens in plakken van ongeveer een halve cm en vervolgens in kleine blokjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Leg de pompoenblokjes in een ovenschaal of braadslee en bestrooi ze met wat gemalen korianderzaad, tijm, zout en peper en besprenkel met 1 el olijfolie. Bak de pompoen in 30 min zacht in de oven.
Schil in de tussentijd de bleekselderij en hak de stengels in kleine stukjes, pel de ui en knoflook en snipper deze fijn. Fruit de bleekselderij, de ui en de knoflook met de olijfolie ca.10 minuten op laag vuur in een grote (koeken)pan. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak deze mee tot deze glazig wordt. Giet de witte wijn erbij en laat dit op een heel laag vuurtje pruttelen tot de rijst de wijn helemaal heeft opgenomen.
Schenk vervolgens beetje bij beetje de bouillon erbij. Zorg ervoor dat je na elke scheut wacht tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Doe dit net zolang tot alle bouillon op is (dit duurt ongeveer 20 min). Ondertussen blijven roeren in de risotto.
Haal de pompoen na 25 minuten uit de oven en leg dan de plakken pancetta erop. Doe de ovenschaal of braadslede weer terug in de oven voor ongeveer 5 tot 8 min tot de pancetta lekker knapperig is.
Meng de pompoenblokjes samen met pancetta door de risotto, hou hierbij wel enkele stukjes pancetta apart. Haal de risotto van het vuur en voeg de roomboter en de Parmezaanse kaas door de risotto. Serveer de risotto met de achtergehouden stukjes knapperige pancetta.

Eet smakelijk!

Bron: Jamie Oliver (aangepast recept)

4 opmerkingen:

  1. ha Pieta, net je blog ontdekt! Ik zie smakelijke recepten, dus ga ik je volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuk, van harte welkom, ik hoop dat er wat voor je bij zit...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. He Pieta, als ik dit ga maken voor ons twee'en moet ik dan ook een hele pompoen gebruiken. Groetjes Henny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf heb ik een kleine flespompoen gebruikt voor ons drieën. Ik denk dat een halve wel voldoende is voor twee personen, van die andere helft kun je een lekkere pompoensoep maken...

      Verwijderen