zondag 7 maart 2021

Lasagne van groenten

Lasagne is van origine een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne brede gestapelde pastabladen met daartussen een vulling naar keuze.
Het gerecht wordt daarna met kaas bestrooid, in sommige gevallen ook nog overgoten met bechamelsaus en vervolgens gegratineerd in de oven
In onderstaande lasagne worden géén pastabladen gebruikt, maar 5 soorten groenten, pistachepesto, ricotta en geraspte kaas.
Het is een recept geïnspireerd door een recept van Pascale Naessens.. Dit gerecht is vegetarisch en koolhydraatarm en superlekker, zelfs onze grootste vleeseter hierin huis wil het zeker nog een keer eten (en dat zegt heel wat).


Ingrediënten voor 3-4 personen:
  • 2 courgettes
  • 2 aubergines
  • 6 trostomaten
  • 1 rode paprika
  • 400 g spinazie, gewassen en gedroogd
  • 250 g ricotta
  • 1 potje pistachepesto
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • olijfolie
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C. 
We beginnen met het maken van de pistachepesto. Klik hier voor het recept. Heb je geen tijd of zin, dan kun je natuurlijk ook gewoon een potje pesto kopen. 
Snijd de courgettes, de aubergines en de tomaten in plakken van ca. 0,8 - 1,0 cm. De plakken courgette, aubergine en tomaat worden nu als eerste geroosterd in de oven. Ik heb hiervoor wel drie bakplaten gebruikt.
Bekleed de bakplaten met aluminiumfolie, smeer deze in met olijfolie en bestrooi met versgemalen peper en zout. Leg de plakken courgette, aubergine en tomaat hierop en smeer de bovenkant van de groenten ook in met olijfolie en bestrooi daarna de bovenkant met versgemalen peper en zout. Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven en laat de groenten 30 minuten roosteren.
Snijd ondertussen de paprika in kleine stukjes en stoof deze in wat olijfolie in een koekenpan. Voeg vervolgens de spinazie in gedeeltes toe. Zodra de spinazie geslonken is, voeg je de ricotta toe en breng je het geheel op smaak met wat versgemalen peper en een beetje zout. Laat het ricottamengsel nog heel even stoven en haal het daarna van het vuur. 
Vet een grote ovenschaal in met wat olijfolie. We gaan nu de groenten in laagjes stapelen in de ovenschaal. We beginnen met de plakjes courgette. Smeer de plakjes courgette in met 2 eetlepels pistachepesto. Lepel er vervolgens een laag van het spinazie-paprika-ricottamengsel overheen. Dan volgen de plakjes aubergine. Smeer de plakjes aubergine ook in met 2 eetlepels pistachepesto. Dan volgt weer een laag van het spinazie-paprika-ricottamengsel. Eindig met een laag tomaten. De groentelagen herhalen en eindigen met de plakken tomaat. Tot slot bestrooien we het geheel met de geraspte belegen kaas.
Zet de ovenschaal nog eens 20 minuten in het midden van de oven en laat de kaas smelten en goudbruin worden.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten