- 2 à 3 aubergines in plakken
- 1 grote ui, gesnipperd
- 500 gram rundergehakt of lamsgehakt
- 700 gram voorgekookte aardappelen in schijfjes
- Olijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- versgemalen peper en zout
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 blik polpabella (Grand'Italia)
- 1 zakje geraspte kaas
- aluminiumfolie
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 0,5 liter melk
- 40 gram Parmezaanse kaas
Bereiding:
De aubergines wassen en in plakken snijden van 1 cm dik. De plakken
bestrooien met zout en ca. 15 minuten laten staan.
De oven voorverwarmen op 200° C. Intussen de ui pellen en snipperen.
De aubergineplakken droog deppen met keukenpapier. In een
koekenpan 1 eetlepel olijfolie verhitten en hier in de aubergineplakken aan
beide kanten lichtbruin bakken (steeds eerst een beetje olie verhitten). Uit de
pan scheppen en in dezelfde pan de ui fruiten. De teentjes knoflook toevoegen. Gehakt toevoegen en in ca. 5 minuten rul bakken. De
polpabella toevoegen en zout en peper naar smaak toevoegen. De peterselie en de tomatenpuree erdoor roeren. Eventueel een kleine schepje suiker toevoegen en zachtjes laten sudderen.
Ondertussen in een pannetje de bechamelsaus maken.
Ondertussen in een pannetje de bechamelsaus maken.
Verhit in
een pan de boter tot deze licht begint te verkleuren. Roer de
bloem door de gesmolten boter. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten op een laag
vuur pruttelen zodat de bloem gaart, wel blijven roeren. Schenk er
vervolgens een scheut melk bij en blijf goed roeren tot al het vocht kookt en
het mengsel bindt. Voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel geheel glad
is geroerd. Wanneer alle melk is toegevoegd de saus nog 2-3 minuten koken. Breng op smaak met peper en zout. Als laatste de Parmezaanse kaas er doorheen mengen.
Een grote ovenschaal licht invetten met wat olijfolie en de
bodem bedekken met de helft van de plakken aubergine. Vervolgens de helft van
het gehaktmengsel erover verdelen. Hier bovenop de helft van de aardappelschijfjes.
Dit herhalen tot de aubergines, gehakt en de aardappels op zijn (of de
ovenschaal vol is). Schenk er vervolgens de bechamelsaus erover. Bestrooien met de geraspte kaas. Dek de schaal af met aluminiumfolie. In het midden van de oven de moussaka in ca. 20 minuten heet
en gaar laten worden. Na 20 minuten het aluminiumfolie verwijderen en de moussaka
in nog ca. 10 minuten goudbruin laten kleuren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten