zondag 8 maart 2015

Dulce de leche

Bijna iedereen weet wel dat je heel gemakkelijk zelf doce de leite (Portugees), beter bekend onder de Spaanse naam dulce de leche kunt maken van gecondenseerde melk uit blik. Van de week kwam ik het tegen in een Baziliaans kookboek en gisteren eindelijk eens zelf geprobeerd en het resultaat is een heerlijke smakelijke zoete karamelpasta.
Lekker op bijv. pannenkoeken of gewoon als broodbeleg op brood. Je kunt er ook fruit in dopen of verwerken in taarten of desserts.
Ingrediënten voor 1 pot:

1 blik gecondenseerde melk (Friesche Vlag)

Bereiding:

Haal het etiket van het blik en zet of leg het blik in een diepe pan gevuld met water. Het blik moet helemaal onder water staan. Breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat het blik met de gecondenseerde melk 2½ - 3 uur zachtjes koken. Let wel op dat het blik onder water blijft, want als het deksel bloot komt te liggen kan het blik ontploffen. Voeg dus water toe als dat nodig is. 
Na drie uur koken kun je het blik wat af laten koelen en het deksel verwijderen. Het resultaat is een dikke karamelachtige saus. Vindt je de saus toch te dik dan kun je deze weer verdunnen met wat kokend water.

Heel lekker op pannenkoeken!
Eet smakelijk!


Bron: Brasil - Het kookboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten