woensdag 18 maart 2015

Geroosterd brood met een salsa van rode ui, rode biet en balsamicoazijn

Onlangs met de familie een Italiaanse kookworkshop gedaan bij Keizer Culinair. Daar hebben we o.a. heerlijke aperitiefjes (antipasti) gemaakt uit Piemonte (regio in noordwest Italië). Onderstaand recept is één van deze aperitiefjes en die wil ik heel graag met jullie delen, geroosterd brood met een salsa van rode ui, rode biet en balsamicoazijn... en als topping een heerlijke geitenkaas, maar dat heb ik er zelf bij verzonnen. Heerlijk hapje of als onderdeel van een buffet. 
Een echte aanrader dus (met of zonder kaas).

Ingrediënten voor ca. 10-12 stuks:
  • 2 rode uien (ca. 300 gram)
  • 4 eetlepels olijfolie (extra vergine)
  • 5 eetlepels balsamicoazijn 
  • 1 verse kleine rode biet (ca. 125 gram)
  • zeezout en peper
  • 2 takjes rozemarijn (alleen de blaadjes)
  • speltbrood of boerenbrood



Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190º C.
Pel en halveer de rode ui en snijd deze in dunne plakjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de plakjes rode ui aan. Schenk vervolgens de balsamicoazijn erbij en laat deze inkoken tot de ui karamelliseert.
Schil ondertussen de (rauwe) rode biet en rasp deze grof. Roer de geraspte rode biet door het uienmengsel en breng op smaak met peper en zeezout.
Hak de blaadjes rozemarijn fijn en meng het met 2 eetlepels olijfolie.
Besmeer de broodjes met het olie-rozemarijn-mengsel en bak de broodjes in ca. 10 minuten goudbruin. Haal de broodjes uit de oven en besmeer ze met de salsa. Heerlijk met verkruimelde geitenkaas, maar ook erg lekker zonder.

Eet smakelijk!

Bron: Keizer Culinair




Geen opmerkingen:

Een reactie posten