zaterdag 14 maart 2015

Tagliatelle met kippendijfilets, courgette en rode pesto

In dit heerlijke pastarecept met kip, courgette en rode pesto heb ik er voor gekozen om de rode pesto zelf te maken. De hoeveelheid pesto die ik gemaakt heb in dit recept is meer dan je nodig hebt, de rest dus gewoon bewaren in de koelkast voor andere toepassingen. Uiteraard kun je ook kiezen voor een potje kant-en-klare pesto, maar de zelfgemaakte is echt veel lekkerder.
Rode pesto (rosso) is in tegenstelling tot de traditionele groene pesto (pesto Genovese) een pesto gebaseerd op basis van (zon)gedroogde tomaten (recept).




































Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300-350 gram tagliatelle
  • 300-350 gram kippendijfilet, in stukjes
  • 2 courgettes
  • 125 ml kookroom
  • olijfolie
  • zout 
  • versgemalen peper
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • ca. 200 gram rode pesto (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
Ingrediënten voor de rode pesto:
  • 100 gram (zon)gedroogde tomaten 
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 basilicumsteeltjes (alleen de blaadjes)
  • 50 gram witte amandelen
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 5 à 6 eetlepels olijfolie(extra vierge)
  • evt. zout/peper naar smaak

Bereiding:
Rode pesto:
We beginnen met het maken van de rode pesto. Koop je kant-en-klare pesto dan kun je dit gedeelte overslaan.
Voor dit recept heb ik zelf de tomaten gedroogd in de oven (recept). Ik heb hiervoor 3 grote trostomaten (100 gram) gebruikt. Je kan natuurlijk ook gewoon zongedroogde tomaten kopen.
Doe de gedroogde tomaten, de knoflook, de basilicumblaadjes, de witte amandelen en de Parmezaanse kaas in een blender of keukenmachine. Hak alles zorgvuldig tot er een soort crème ontstaat. Giet nu lepel voor lepel de olijfolie erbij en blijf roeren tot alles goed vermengd is en een smeuïge massa ontstaat. Breng eventueel nog verder op smaak met wat zout en/of versgemalen peper.
Kippendijfilet:
Verwarm 1 à 2 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de kippendijfilet goudbruin.
Pasta:
Kook de tagliatelle in een pan met kokend water en wat zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
Schil de courgette met een dunschiller of met een kaasschaaf tot aan de zaadlijsten in dunne slierten (de zaadlijsten gebruiken we niet). Roer de courgetteslierten de laatste 30 seconden van de kooktijd door de tagliatelle. Giet daarna af. Doe alles terug in de pan samen met de kookroom en de rode pesto. Roer goed door. Verdeel de pasta over de borden en verdeel de kip over de pasta. Bestrooi met de Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Bron rode pesto: http://www.gustissimo.it/ 

Tip:
De overgebleven pesto is ook lekker op b.v. een toastje, een pistolet met kaas en rucola, ook heel lekker gemengd met wat mayonaise als dressing door de salade, of als saus door de pasta.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen