vrijdag 29 november 2013

Pomodori secchi - (zon)gedroogde tomaatjes


















Ingrediënten:

  • 250 gram kleine tomaatjes (pruimtomaatjes of snoeptomaatjes)
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse oregano
  • olijfolie
  • 1 glazen pot, uitgekookt *

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 90º C. Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier. Snijd de tomaatjes in de lengte door en leg ze met de gesneden kant naar boven. Besprenkel de tomatenpartjes met olijfolie. 
Ris de tijm van de takjes, snijd de oregano heel fijn en strooi over de tomaatjes. Bestrooi de tomaatjes met wat zeezout en versgemalen zwarte peper.
Bak de tomaatjes tot ze droog aanvoelen en rimpeltjes hebben, dit duurt (afhankelijk van de grootte van de tomaatjes) 3 tot 6 uur . Hierbij kan je zelf kijken hoe ver je wilt gaan, hoe langer je ze in de oven laat, hoe droger ze worden. 
Tussentijds even proeven dus.


Als de tomaatjes klaar zijn dan haal je de bakplaat uit de oven en laat de tomaatjes buiten de oven afkoelen.
Ondertussen giet je alvast een laagje olijfolie in de uitgekookte glazen pot. 
Wanneer de tomaatjes volledig zijn afgekoeld stop je ze in het potje en vul het met olijfolie totdat ze volledig onder staan.
Olijfolie is een natuurlijk conserveringsmiddel, als de tomaatjes volledig ondergedompeld zijn kun je ze een paar maanden goed houden.  

Lekker in een salade of door de pasta.

Eet smakelijk!
Tip: uitkoken glazen pot.
Zet de glazen pot in een pan. Schenk er kokend water bij tot de pot helemaal onder staat. Breng het water opnieuw aan de kook en laat 10 min. doorkoken.
Neem de pot met een (keuken)tang uit de pan en laat deze omgekeerd op een schone theedoek drogen. Dompel het deksel van de pot 5 sec. in het kokende water en leg ook op de schone theedoek.

2 opmerkingen:

  1. Knoflook in olie bewaren leidt tot botulisme
    Het voedingscentrum raadt ten zeerste af knoflookteentjes in olie te bewaren.
    Op verse knoflook kunnen sporen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinium.
    Deze bacterie vermenigvuldigt zich wanneer de knoflook wordt bewaard in olie.
    De bacterie maakt een gifstof aan die botulisme kan veroorzaken.
    Botulisme is een zeer ernstige voedselvergiftiging, die vroeger regelmatig slachtoffers maakte.
    Het risico op botulisme door zelfgemaakte knoflookolie is te verkleinen door:
    - knoflookteentjes na twee tot drie dagen uit de olie te halen.
    Gebruik deze teentjes alleen nog in warme gerechten: verhitting boven 80 °C doodt het gif dat de bacterie maakt.
    - de knoflookolie in de koelkast te bewaren en ten hoogste twee tot drie weken.
    Knoflookazijn is wel veilig: de botulismebacterie groeit in azijn niet verder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie. Ik heb meteen het recept aangepast en ik ga geen knoflook meer gebruiken in het vervolg!

      Verwijderen