Ingrediënten:
- 500 gram pompoen in blokjes van 1 cm
- 180 gram grof geraspte wortel
- olijfolie
- 1 theelepel mosterdzaadjes
- 35 gram suiker
- 2 eetlepels wijnazijn
- 50 ml sinaasappelsap
- 30 gram gesmolten (room)boter
- 1 ei
- 1 eidooier
- 150 ml slagroom
- 20 gram fijngeknipte bieslook
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 150 gram verse geitenkaas
- peper
- zout
- 6 plakjes deeg voor hartige taart (Koopmans)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170º C.
Vermeng de pompoenblokjes met 1 eetlepel olijfolie en wat peper en zout. Bak de pompoenblokjes in een ovenschaal in ongeveer 15 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Verhit ondertussen wat olijfolie in een koekenpan en voeg de mosterdzaadjes toe. Zodra de mosterdzaadjes openspringen voeg je de geraspte wortel toe. Regelmatig omscheppen en gedurende 10 minuten laten smoren. Na 10 minuten de suiker, de wijnazijn en de sinaasappelsap aan de wortel toevoegen. Breng aan de kook en draai zodra het kookt het vuur laag. Laat de wortel gedurende 20 à 25 minuten pruttelen tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de koekenpan van het vuur en laat het afkoelen.
Vet een taartvorm in met de gesmolten (room)boter. Bekleed de vorm met het deeg voor hartige taart. Druk het deeg goed in de vorm. Snijd het overlappende deeg langs de rand weg.
Om een zompige kleffe bodem te voorkomen gaan we de hartige taart eerst blind bakken. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling in zoals bijvoorbeeld droge peulvruchten. Zelf heb ik droge bruine bonen gebruikt. Bak de bodem gedurende 15 minuten in een oven van 170º C. Haal nu de steunvulling eruit en laat de bodem nog 5 à 10 minuten bakken. Haal de bodem uit de oven en zet apart.
Schakel de oven nu naar 180º C.
Klop in een grote kom de eidooier, het ei en de slagroom tot zachte pieken. Voeg de geknipte bieslook, de Parmezaanse kaas en versgemalen peper en zout toe en klop door elkaar.
Verdeel de wortelrasp gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoenblokjes over de wortelrasp. Verkruimel de geitenkaas over de pompoenblokjes en giet vervolgens het roommengsel over de vulling. Schuif de taartvorm in de oven en bak deze nog ca. 15 à 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Eet smakelijk!
Bron: Yotam Ottolenghi
Verwarm de oven voor op 170º C.
Vermeng de pompoenblokjes met 1 eetlepel olijfolie en wat peper en zout. Bak de pompoenblokjes in een ovenschaal in ongeveer 15 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Verhit ondertussen wat olijfolie in een koekenpan en voeg de mosterdzaadjes toe. Zodra de mosterdzaadjes openspringen voeg je de geraspte wortel toe. Regelmatig omscheppen en gedurende 10 minuten laten smoren. Na 10 minuten de suiker, de wijnazijn en de sinaasappelsap aan de wortel toevoegen. Breng aan de kook en draai zodra het kookt het vuur laag. Laat de wortel gedurende 20 à 25 minuten pruttelen tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de koekenpan van het vuur en laat het afkoelen.
Vet een taartvorm in met de gesmolten (room)boter. Bekleed de vorm met het deeg voor hartige taart. Druk het deeg goed in de vorm. Snijd het overlappende deeg langs de rand weg.
Om een zompige kleffe bodem te voorkomen gaan we de hartige taart eerst blind bakken. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling in zoals bijvoorbeeld droge peulvruchten. Zelf heb ik droge bruine bonen gebruikt. Bak de bodem gedurende 15 minuten in een oven van 170º C. Haal nu de steunvulling eruit en laat de bodem nog 5 à 10 minuten bakken. Haal de bodem uit de oven en zet apart.
Schakel de oven nu naar 180º C.
Klop in een grote kom de eidooier, het ei en de slagroom tot zachte pieken. Voeg de geknipte bieslook, de Parmezaanse kaas en versgemalen peper en zout toe en klop door elkaar.
Verdeel de wortelrasp gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoenblokjes over de wortelrasp. Verkruimel de geitenkaas over de pompoenblokjes en giet vervolgens het roommengsel over de vulling. Schuif de taartvorm in de oven en bak deze nog ca. 15 à 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Bron: Yotam Ottolenghi
Heerlijk deze pompoen taart, delicatesse
BeantwoordenVerwijderen