vrijdag 1 november 2013

Risotto met paddenstoelen en Ierse biefstuk



Ingrediënten voor 4 personen:
  • 4 Ierse biefstukken 
  • versgemalen zwarte peper
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, geschild en fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 300 g risottorijst
  • 1 klein glas witte wijn
  • 800 ml vleesbouillon (van 2 bouillonblokjes)
  • 300 g gemengde paddenstoelen
  • 25 g boter
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 eetlepels verse basilicum of platte peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze:
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen en wrijf ze daarna in met peper.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui en de bleekselderij zachtjes gedurende ca. 3 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en fruit nog 2 minuten. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak circa 2 minuten tot de rijst glazig begint te worden. Schenk nu de witte wijn erbij en laat circa 1 minuut indampen. Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij tot de rijst gaar is (ca. 18 tot 20 minuten). Roer regelmatig, de risotto moet lekker smeuïg blijven.
Snijd de paddenstoelen in plakken of stukken en bak ze in een koekenpan op hoog vuur in 2 eetlepels hete olijfolie in 5 minuten bruin.
Verhit de boter met 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan tot het schuim wegtrekt. Leg de biefstukken erin en bak ze op hoog vuur in 4-6 minuten mooi bruin. Schuif ze met een spatel heen en weer en keer ze na 2-3 minuten. Haal de biefstukken uit de pan en laat ze  even rusten op een bord afgedekt met aluminiumfolie.
Roer het bakvet van de biefstuk met de geraspte kaas en de helft van de paddenstoelen en kruiden door de risotto. Schep de risotto in diepe borden en verdeel er de kruiden over. Leg de biefstukjes in plakjes op de risotto en verdeel de rest van de paddenstoelen over de biefstuk.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Toe ik thuis kwam stond dit klaar met een glaasje rode wijn erbij, heerlijk gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen